Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Cotidianul
Anul şi data apariţiei: 02.11.2007
Tematica: problema emigranţilor români din Italia
Categoria articolului: interviuri
Autorul articolului: Claudia Stanila
Acces online: https://old.cotidianul.ro/romanii_ne_au_masacrat_au_depasit_mult_in_cruzime_alte_etnii_basta_intoarceti_va_acasa-35043.html


"Romanii ne-au masacrat, au depasit mult in cruzime alte etnii. Basta! Intoarceti-va acasa"europarlamentar din partea partidului italian de extrema dreapta Actiunea Sociala, a acordat un interviu in exclusivitate ziarului Cotidianul.

Alessandra Mussolini, care numara printre rudele sale si o matusa celebra, pe Sophia Loren, a fost aleasa in Parlamentul European in 2004. Ea conduce Alternativa Sociala, o grupare politica ce cuprinde, pe linga Actiunea Sociala, alte partide de origine neofascista. In anii 80, Alessandra, care era actrita, a pozat pentru doua numere ale revistei "Playboy".

Un interviu realizat de Claudia Stanila (Roma)

Care este imaginea comunitatii romanesti in Italia?

De cind Romania a intrat in Uniunea Europeana a avut loc o adevarata fuga catre Italia, un autentic exod.

Si, dupa cite stiu, legea romaneasca este mult mai severa in ceea ce priveste organizarea taberelor nomade, in timp ce in Italia, mai ales in orasele mari, este plin de asezaminte improvizate a multor romani care nu reusesc sa se intretina lucrind onest. In concluzie, isi fac din infractionalitate un mod de viata. Nu este insa vorba de furturi marunte, ci de crime inspaimintatoare, care fac sa ti se ridice parul in cap. Desigur, avem si noi infractorii nostri, se fura insa o geanta, o masina, dar nu se omoara in mod feroce oameni, desfigurinadu-le fetele cu pietre etc. In Italia, romanii sint asociati tiganilor, italienii nu mai reusesc sa faca distinctia intre romani (care adesea muncesc si ajuta economia italiana) si romi. Nu-i mai vrem pe tigani in tara noastra. Cu alte cuvinte, nu admitem ca, pe teritoriul tarii noastre, copiii si femeile sa traiasca in conditiile inumane din taberele nomade, sa fie exploatati pentru a cersi, sa fie vindute femeile pentru prostitutie, pentru a face copii.

In Italia, romanii pare sa fi devenit in imaginarul comun sperietoarea publica.Fara indoiala. Romanii sint considerati de catre italieni o etnie violenta, care nu are nici macar un minim respect fata de copii sau femei, avind de-a dreptul un comportament feroce fata de acestia. Intr-adevar, in puscariile noastre cea mai mare parte a detinutilor sint romani.

Conform datelor, romanii sint in topul infractiunilor grave precum omucideri, violente sexuale.

Cu ani in urma, etnia cea mai violenta era considerata cea albaneza, mult mai atroce decit egiptenii sau marocanii. Acum romanii au depasit mult in cruzime toate aceste etnii. In mod evident, infractorii cei mai periculosi din Romania, precum si oameni foarte disperati, fara scrupule, iau drumul Italiei. Este ca si cum noi am trimite in Romania criminalii nostri cei mai periculosi.

Adesea, insa, exista riscul generalizarii, al demonizarii unei intregi populatii din cauza unor infractori sau criminali romani. Sa nu fiu inteleasa gresit. Nu am nimic cu Romania. Insa trebuie adoptata o lege mai severa impotriva instalarii abuzive a taberelor nomade. Cine nu are de lucru sau posibilitatea de a se intretine in Italia, chiar daca este vorba de un cetatean al Uniunii Europene, trebuie sa fie expulzat.

 

Tratatul UE prevede insa libera circulatie pentru cetatenii comunitari

 

Este adevarat, insa libera circulatie trebuie sa fie limitata atunci cind o populatie, fie ea membra UE, constituie un pericol, o alarma sociala. Si romanii, in acest moment, reprezinta un pericol in Italia. Afirm acest lucru in mod transant.

 

Care credeti ca sint cauzele acestei situatii dramatice?

 

Pe de o parte, vina este a legislatiei noastre, care nu prevede masuri suficient de severe pentru a expulza imediat infractorii si pentru de demola taberele abuzive. Apoi, puscariile noastre sint arhipline de infractori romani. Acestia ar trebui sa-si ispaseasca pedeapsa in puscariile romanesti. Noi cheltuim deja prea mult pentru infractorii nostri, orice detinut ne costa mai mult de 15-18.000 pe an. Pe de alta parte, cred ca vina apartine Guvernului roman, caci, fie face legi scelerate, cretine care forteaza cetatenii sa emigreze in masa, fie este incapabil sa ofere raspunsuri la problemele sociale ale propriilor cetateni, nu le ofera posibilitatea de a avea de lucru in tara lor, nu ofera conditiile unui standard de viata normal, civilizat. In acest sens, ma intreb ce se intimpla cu fondurile europene destinate Romaniei? In miinile cui ajung aceste fonduri, daca nu beneficiaza de ele cetatenii carora le sint adresate? Nu-mi pot explica un numar atit de mare de romani fugiti din propria tara, din ce realitate incearca acesti oameni cu atita disperare sa scape?

 

Am decis sa efectuam o vizita in Romania pentru a verifica ce se intimpla de fapt, care este legislatia romanesca, cum sint tratati in tara dumneavoastra romanii saraci, femeile, copiii, care sint masurile luate, ajutoarele sociale pentru categoriile defavorizate, care sint salariile, conditiile de viata ale romanilor? Caci sintem pur si simplu masacrati, sufocati de aceasta masiva imigratie din Romania.

 

Guvernului roman ii revine in acest moment obligatia de a controla- intr-un final- acest flux continuu de imigratie si criminalitate romaneasca. L-am auzit cu ocazia vizitei recente in Italia pe ministrul de Interne, David, care "isi exprima regretul" pentru infractionalitatea grava romaneasca din Peninsula. Mi s-a parut de-a dreptul stupefiant. Ce mentalitate! Liderilor politici nu trebuie sa le para rau, ci trebuie sa actioneze. Doar stim cu totii - si deci si ministrul roman - ca de ani buni sint infinite actele de delincventa romanesca in Peninsula, crima de acum doua zile, care ne-a ingrozit pe toti, reprezentind doar al n-lea episod al unui sir foarte lung de infractiuni grave comise de romani. Nu se mai poate continua astfel. Cetatenii italieni s-au saturat pana-n git de infractionalitate romaneasca. Ultimele episoade au umplut paharul, determinind pina si oamenii cei mai echilibrati sa spuna: "Basta! Intoarceti-va in tara voastra".

 

Premierul Romano Prodi si primarul Romei, Walter Veltroni, au declarat joi ca "de-acum problema romaneasca este europeana si nu numai a Italiei".

 

Romania reprezinta o problema a Italiei, intrucit Europei nu-i pasa. Europa de Nord, ca intotdeauna, este prea putin sensibila la imigratia din Africa sau din estul Europei. Romania este o problema bilaterala si deci trebuie abordata de statele celor doua tari. Trebuie lucrat in sensul reducerii fluxului necontrolat de romani catre Italia. Intrucit, la ora actuala, in Italia sint prea multi romani.

 

Noi ne confruntam cu debarcari de imigranti de dimineata pina seara, insa imigratia din Romania este cea care inspaiminta cel mai mult. Stiu ca, desigur, nu sint toti romanii infractori, insa in Italia par sa vina elementele cele mai periculoase. Romanii ne-au masacrat efectiv. Multi dintre romanii imigranti in Italia nu vin insufletiti de spiritul de a se integra social, ci crezind ca pot sa se descurce la voia intimplarii.

 

Considerati ca autoritatile romane prezente in Italia fac suficient pentru a contracara aceasta imagine a comunitatii romanesti?

 

Consider autoritatile romane din Italia complet ineficiente, reprezentantii diplomatici ai acestei tari zac intr-o tacere totala, par detasati de aceste probleme grave, nu au initiative pentru a infrunta realitatea dramatica. Spre deosebire de alte comunitati, cea romaneasca pare lasata de izbeliste. Si acest aspect nu este firesc pentru o tara europeana, membra UE. Nu vreau sa cred si, mai ales, cetatenii italieni nu trebuie sa creada ca romanii sint un popor periculos, violent. Ne confruntam cu un val de violenta romaneasca cum n-am mai pomenit. Deci, a sosit momentul ca Romania sa faca un pas decisiv. Trebuie sa diminueze prezenta de imigranti romani in Peninsula, caci sintem sub o adevarata presiune din partea prezentei romanesti, o invazie. Se pare ca, in 2007, romanii nu au intrat de fapt in Europa, ci in Italia.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.